joi, 26 noiembrie 2015

Ce sunt lentilele polarizate?



Ochelarii de soare cu lentile polarizate sunt specializaţi pentru a reduce efectul de orbire proiectat şi pentru a creşte sensibilitatea la contrast. Strălucirea denaturează culoarea adevărată a obiectelor şi le face mai greu de distins.

Ce sunt lentilele polarizate?
Ce sunt lentilele polarizate?
Spre deosebire de ochelarii de soare tradiţionali, ochelarii de soare polarizaţi blochează selectiv efectul de orbire în loc să diminueze întregul câmp vizual. Ochelarii de soare tradiţionali pot reduce efectul de orbire, dar pot, de asemenea, bloca detalii subtile despre împrejurimi din cauza colorantului folosit pentru nuanţarea lentilelor.

Lentilele polarizate sunt piese din material transparent, de obicei, de sticlă sau plastic, care blochează anumite tipuri de unde luminoase. Ochelarii de soare şi lentilele aparatului foto sunt adesea polarizate pentru a reduce efectul de orbire cauzat de suprafeţe, cum ar fi lumina reflectată de pe un lac sau capota unei maşini. Ca şi modul în care jaluzelele controlează cantitatea de lumina solară care trece printr-o fereastră, polarizarea blochează 50% din lumina care trece printr-o lentilă. Persoana care priveşte prin lentilă poate vedea în continuare în mod clar în cele mai multe cazuri, dar cu o luminozitate şi o strălucire a luminii mai redusă.

Cum funcţionează?
- Când lumina sare de pe o suprafaţă, valurile sale tind să fie mai puternice într-o anumită direcţie - de obicei orizontal, vertical, sau în diagonală. Aceasta se numeşte polarizare. Lumina soarelui cade pe o suprafaţă precum apa, un drum, sau metal, care va reflecta, de obicei, pe orizontală, lovind ochii intens şi creând efectul de orbire. Lentilele polarizate din ochelari sunt laminate cu dungi verticale mici, care permit doar luminii venite dintr-un unghi vertical să intre în ochii purtătorului. Efectul de orbire este eliminat deoarece undele luminoase orizontale nu pot trece de filtrul vertical.

Lentilele pot fi polarizate la diferite grade şi în diferite moduri. Cele mai multe perechi de ochelari de soare ieftini polarizaţi au o pelicula subţire aplicată pe o parte a obiectivului. Multe lentile de calitate superioară au pelicula laminată între două straturi de material de lentile, împiedicând zgârierea sau frecarea. Cu cât este mai densă pelicula, cu atât mai multă polarizare furnizează.

Astăzi, ochelarii de soare polarizaţi sunt din ce în ce mai mulţi şi mai populari printre iubitorii de sport, inclusiv schiorii, jucătorii de golf, motocicliştii şi alergătorii, precum şi printre publicul larg. Deşi aceştia sunt mai scumpi decât ochelarii de soare tradiţionali, ochelarii de soare polarizaţi reduc în mod eficient efectul de orbire provenit de la alte suprafeţe decât apa, cum ar fi zăpada şi sticla. Conducătorii auto pot beneficia, de asemenea, de polarizare, fiindcă lentilele speciale ajută la reducerea efectului de orbire şi reflexiile de pe suprafaţa drumului.