duminică, 13 martie 2016

Lentile fotocromatice

Lentile fotocromatice
Lentile fotocromatice
În lumea ochelarilor de soare, lentilele fotocromatice au devenit recent foarte populare. Cuvântul-foto cromatic este combinație de două cuvinte în care „foto” se referă la lumină și „cromatic” se referă la culoare. Deci, o lentilă foto-cromatică își schimbă culoarea în funcție de expunerea sa la lumină. În cazul ochelarilor de soare, lentilele își schimbă nuanța când sunt expuse la lumină și invers, atunci când sunt expuse la întuneric. În acest caz, scopul principal este de a folosi lentile fotocromatice pentru a salva ochii utilizatorului de radiațiile ultraviolete care altfel pot deteriora ochii. Acest tip de ochelari de soare este, de obicei, popular printre sportivi, drumeți și sportivi care trebuie să călătorească mult în lumina soarelui. Aceste lentile blochează trecerea razelor ultraviolete prin procedee chimice și în acest fel observatorul se poate bucura de lucru în lumina soarelui inofensiv.

Principiul de lucru al lentilelor fotocromatice este foarte simplu. Lentilele fotocromatice introduse inițial erau făcute din compuși de argint. Acești compuși au fost considerați sensibili la lumina soarelui, prin urmare, atunci când lumina trecea prin aceste lentile, compușii de argint sufereau procese chimice pentru a transforma culoarea lentilelor la întuneric. Acest lucru a ajutat la prevenirea trecerii razelor UV prin lentile. Astăzi, lentilele de tip foto-cromatic conțin policarbonat sau plastic în loc de compuși de argint. Când lumina cade pe aceste lentile fotocromatice, moleculele de carbon se măresc în dimensiune și are loc un fel de rearanjare, iar acest lucru duce la construirea unui perete de moleculă de carbon impermeabil în interiorul obiectivului, prin care razele UV efectiv nu pot trece.

Prin urmare, ochelarii de soare moderni cu lentile fotocromatice s-au dovedit a fi foarte eficienți.
De obicei, durează aproximativ un minut pentru ca lentilele să reacționeze la expunerea la lumina soarelui pentru a-și schimba culoarea. Cu toate acestea, unele lentile de înaltă calitate își pot schimba culoarea în 22 până la 28 secunde. Aceasta depinde de calitatea lentilei. Timpul necesar pentru a reveni la starea inițială este, de obicei, aproximativ 15 minute. Lentilele calde tind să își schimbe culoarea mai repede în comparație cu lentilele reci. Acest lucru arată eficiența crescută a lentilelor fotocromatice în sezonul de vară, când soarele este la apogeu. De asemenea, chiar există un fenomen pentru dependența de temperatură care salvează lentilele de daune atunci când sunt expuse la temperaturi extrem de ridicate brusc, prin încetinirea procesului de schimbare termică.

Principiul de lucru al lentilelor fotocromatice
Principiul de lucru al lentilelor fotocromatice

 Există o mulțime de avantaje ale ochelarilor de soare cu lentile fotocromatice. O protecție suficientă împotriva razelor UV poate fi obținută prin utilizarea acestor ochelari de soare. Aceste lentile sunt foarte versatile în natură pentru că pot suferi modificări în funcție de schimbările climatice, astfel încât, în cele din urmă se creează o lentilă compatibilă care poate fi folosită în funcție de vremea respectivă. Deci, astfel de ochelari de soare scapă utilizatorul de grija de a comuta continuu între ochelarii de soare. Raportul de absorbție UV  pentru ochelarii moderni cu lentile foto cromatice este de 100%, care asigură protecția necesară pentru salvarea ochilor de razele UV dăunătoare.

Există și dezavantaje ale ochelarilor de soare cu lentile fotocromatice. Procesul de schimbare de culoare pentru astfel de ochelari este foarte lent, ceea ce uneori devine iritant. Lentilele vor funcționa și își vor schimba culoarea doar atunci când sunt utilizate în aer liber sau în locuri unde razele UV sunt prezente. Capacitatea unor astfel de ochelari de soare cu lentile fotocromatice devine foarte slabă atunci când conduceți mașina, pentru că geamul elimină deja o mulțime din razele UV, lăsând în urmă doar raze UV slabe ce nu reușesc să activeze procesul de schimbarea culorii. Există o mulțime de tipuri de lentile fotocromatice: Transitions, Reactolite, Reactions și Graduations.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu