marți, 27 octombrie 2015

Alegerea culorii lentilelor pentru ochelarii de soare



Alegerea culorii lentilelor pentru ochelarii de soare
Culorii lentilelor
Culoarea lentilelor ochelarilor de soare nu afectează doar afirmarea ta în materie de modă, aceasta afectează cât de bine detectezi contrastul şi diferenţiezi culorile. Unele culori sporesc contrast, ceea ce poate fi util, însă acest lucru este de multe ori în detrimentul distincţiei culorii care poate provoca probleme (mai ales atunci când conduci, de exemplu, şi trebuie să fii în măsura de a diferenţia clar culorile unui semafor). Unii ochelari de soare vin chiar şi cu lentile înlocuibile, astfel încât să le poţi schimba culoarea uşor, în funcţie de ceea ce faci.

Iată câteva sfaturi cum să alegi culoarea lentilelor potrivite pentru activitatea ta:

- Lentilele roşii/portocalii sunt bune pentru sporturile de zăpada, dar numai în zilele acoperite de nori. Dacă eşti un vânător, lentilele portocalii sunt bune pentru obiectivele de lut contra mediilor deschise.
- Lentilele violet sunt bune pentru vânătorii care au nevoie de a vedea obiectivele de lut pe un fundal verde.
- Ochelarii de soare din cupru vor diminua cerul şi iarba contra unei mingi de golf.
- Ochelarii de soare albaştri sau verzi sporesc contrastul unei mingi de tenis galbene.
- Lentilele gri reduc intensitatea luminii, fără a afecta contrastul sau denaturarea culorii.
- Lentilele maro sporesc parţial contrastul prin blocarea luminii albastre. Bune pentru sporturile de zăpadă. De asemenea, în general, bune pentru vânătoarea în lumină puternică, contra fundalurilor deschise.
- Lentilele chihlimbar/galbene îmbunătăţesc în mod semnificativ contrastul pentru că blochează cea mai mare parte sau toată lumina albastră, şi sunt căutate în rândul vânătorilor care beneficiază de acest contrast, atunci când se uită la obiective contra cerului. Cu toate acestea, nu sunt bune pentru orice activitate care necesită recunoaşterea culorii (cum ar fi condusul!).

vineri, 23 octombrie 2015

PROTECŢIA OCHILOR ÎMPOTRIVA SOARELUI CU OCHELARI DE SOARE


PROTECŢIA OCHILOR ÎMPOTRIVA SOARELUI CU OCHELARI DE SOARE
Pentru a proteja ochii de radiaţiile solare nocive, ochelarii de soare ar trebui să blocheze 100% din razele UV. Aşa cum razele ultraviolete ale soarelui (UV) pot deteriora pielea, ele pot afecta, de asemenea, cristalinul şi corneea ochilor.
 
Radiaţiile UV cresc şansele de a obţine cataractă, care întunecă cristalinul ochiului şi duce la vedere diminuată. Aceasta a fost, de asemenea, legată de degenerescenţa maculară, o boală tratabilă, dar incurabilă a maculei, o parte a retinei care este esenţială pentru vederea clară.

Expunerea pe termen lung la radiaţiile UV poate duce la cataractă, cancer de piele în jurul pleoapelor, şi alte afecţiuni oculare. Pe termen scurt, expunerea excesivă la radiaţiile UV de la activităţile zilnice, inclusiv reflecţii  din cauza zăpezii, pavajului, şi altor suprafeţe, poate duce la arderea suprafeţei frontale a ochiului, similar cu arsurile solare pe piele.

Ramele cu un montaj în stil curbat pot oferi cea mai bună protecţie, pentru că limitează cât de mult pot, lumina soarelui care ajunge la ochi prin partea de sus şi dincolo de periferia lentilelor ochelarilor de soare.

Asigură-te că alegi ochelari de soare care blochează razele UV. Nu te lăsa înşelat de culoare sau de cost. Capacitatea de a bloca lumina UV nu este dependentă de eticheta de preţ sau cât de închise sunt lentilele ochelarilor de soare.

Poartă lentile de culoare gri, deoarece acestea reduc intensitatea luminii fără a altera culoarea obiectelor, oferind viziune mai naturală a culorii. Culoarea lentilelor este de fapt o chestiune de preferinţă, cea mai importantă caracteristică pe care trebuie să o cauţi la lentilele ochelarilor de soare este cât de mult absorb radiaţiile UV.

Nu uita de protecţia pentru copii şi adolescenţi. Ei petrec de obicei mai mult timp în soare decât adulţii. Ochelarii de soare pentru copii vin acum într-o serie de modele colorate, multe realizate după stiluri de adulţi.

miercuri, 21 octombrie 2015

Polarizate sau non-polarizate?



Polarizate sau non-polarizate?
Polarizate sau non-polarizate
În zilele noastre, una dintre principalele probleme cu care oamenii se confruntă înainte de a cumpăra ochelari de soare, este întrebarea: Care este diferenţa dintre lentilele polarizate şi non-polarizate?

Aproape fiecare pereche de ochelari de soare cumpărată oferă ochilor cel puţin o anumită protecţie de razele dure ale soarelui.

Nivelul de protecţie variază foarte mult, dar chiar şi cea mai negociabilă pereche de lentile colorate oferă un pic de umbră pentru ochi. Lentilele polarizate aduc ceea ce lentilele non-polarizate nu aduc, un pas mai departe. Lentilele polarizate sunt special concepute pentru a proteja ochii de strălucirea orizontală creată de soare. Gândeşte-te la strălucirea creată atunci când soarele atinge capota maşinii tale. Cu un obiectiv non-polarizat, strălucirea va sări direct în ochii tăi. Deşi va fi estompată în comparaţie cu uitatul fără nici o pereche de ochelari de soare, tot va străluci în ochii tăi. Lentilele polarizate filtrează efectul de orbire, protejează ochii şi îţi uşurează vederea.

Lentilele polarizate sunt folosite pentru a bloca lumina intensă care se reflectă din suprafeţele plane. Ochelarii de soare cu lentile polarizate sunt capabili de a bloca strălucirea, deoarece lentilele sunt polarizate vertical, în timp ce lumina reflectată de suprafeţele plane este polarizată orizontal. Lentilele polarizate au o nuanţă de culoare închisă şi reduc intensitatea luminii.

Lentilele polarizate au multe beneficii, dar acestea nu sunt pentru toată lumea. Unii entuziaşti de schi sunt de părere că îi fac să vadă suişurile şi coborâşurile dealurilor mai greu decât lentilele non-polarizate. Alţii pur şi simplu nu conduc suficient sau nu fac sport pentru a folosi lentile polarizate, la un cost suplimentar.